Naše letošní Vánoční káva pochází z Etiopie, od drobných farmářů z okolí vesnice jménem Idido. Je chuťově velmi jemná a my ji pražíme tak, aby byla vhodná na espresso i na filtr.
VÁNOČNÍ KÁVA
Chuťový profil: Ananas, Med, Květiny, Černý čaj
Tato káva nejlépe chutná na:
![]()
Vánoční káva je dostupná pouze v 225g balení
| Kategorie: | KÁVA |
|---|
| Stupeň pražení | ![]() |
| Metoda přípravy | Espresso, filtr |
| Acidita na filtru | Střední |
| Acidita na espressu | Vyšší |
| Hořkost | Nízká |
| Sladkost | Střední |
| Zpracovatelská stanice | Idido |
| Region | Yirgacheffe / Gedeb / Idido |
| Nadmořská výška | 1 900 – 2 200 m n. m. |
| Odrůda | Heirloom |
| Zpracování | Natural |
| Chuťový profil | Ananas, Med, Květiny, Černý čaj |
Idido
Etiopie je považována za kolébku kávy a oblast Yirgacheffe patří mezi její nejzářivější poklady. Díky ideální nadmořské výšce, bohaté půdě a tradičnímu zpracování zde vznikají jedny z nejvíce vyhledávaných káv na světě. Kávy z této oblasti jsou známy svou jemností a květinovými tóny.
Idido je malá vesnice ležící v oblasti Gedeb v regionu Yirgacheffe. Tuto kávu mají na svědomí drobní pěstitelé, kteří pěstují své kávové keře v okolí svých obydlí a následně je doručují na místní promývací stanici. V tomto případě se jedná o naturálně zpracovanou kávu.
Po sběru se kávové třešně suší na zvýšených afrických postelích v tenké vrstvě o přibližně 200 kg na každém lůžku. Suší se na místě s větším prouděním vzduchu a omezeným slunečním svitem, aby proces probíhal pomalu a rovnoměrně. Celé sušení trvá zhruba 21 dní.
V Etiopii je pro pěstování kávy typické, že se pesticidy nepoužívají buď vůbec, nebo jen ve velmi omezené míře. Drobní farmáři si logicky nemohou dovolit nákladnou BIO/Organic certifikaci, a tak přestože tato káva není oficiálně certifikována, způsob jejího pěstování je standardům ekologického zemědělství velmi blízký.
Jak tato káva chutná?
Naturální Idido je káva velmi jemná a delikátní. Má květinové aroma a v chuti můžeme cítit med, ananas a černý čaj. Pražíme ji omni způsobem, to znamená, že je pražená tak, aby byla vhodná na všechny způsoby přípravy.
Na filtru bude jemná se střední aciditou a vynikne chuť černého čaje, kdežto na espressu bude mít výraznější aciditu připomínající ananas a kiwi.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář
.jpg)

