TANZANIA KORONGO
Korongo je směs káv z jižních hornatých oblastí Tanzanie. Všechna zrna v této směsi byla vybrána místními týmy pro kontrolu kvality přičemž všechna byla zpracována jednotlivě- každá várka na své farmě. Výsledek má představovat to nejlepší, co dokáže Tanzanie nabídnout. Korongo jsme se rozhodli pražit na espresso, ale díky jeho relativně vyšší aciditě si zachovává jemně ovocnou chuť společně s příjemnou sladkostí.
Chuťový profil: kakao, třtinový cukr, citrusy, zemitost
Tato káva nejlépe chutná na:
Kategorie: | KÁVA |
---|---|
REGION: | Mbozi, Mbeya a Mbinga |
NADMOŘSKÁ VÝŠKA: | 1 600- 1 900 m.n.m. |
ODRŮDA: | Blue Mountain , Bourbon, SL28, Typica |
ZPRACOVÁNÍ: | Promyté |
PRAŽENO NA: | ESPRESSO |
CHUŤOVÝ PROFIL: |
Korongo znamená ve svahilštině plameňák. A po něm je nazvaná tahle směs tanzanijských káv, jež pocházejí ze sítě promyvacích stanic v oblastech Mbozi, Mbeya a Mbinga- v jižních vysočinách Tanzanie.
Všechna zrna byla pečlivě vybrána místními týmy pro kontrolu kvality v Tanzanii, tak, aby Korongo ztělesňovalo skutečný potenciál této africké země. Tanzanijské kávy oplývají plným tělem, výraznou sladkostí i aciditou. A přesně takové je Korongo.
Jednotliví farmáři sbírají všechny kávové třešně ručně a kromě kávovníku obvykle pěstují i spoustu dalších plodin- kukuřici, fazole, arašídy, slunečnici nebo třeba zázvor. Specifikem Koronga je fakt, že jednotlivé sklizně z jednotlivých farem v této směsi si pěstitelé zpracovávají na svých farmách sami. Individuální způsoby zpracování se tedy liší od farmy k farmě... Veškerá káva je však zpracovaná promytou metodou a zpravidla ještě před sušením (které zde trvá od 14 do 20 dní) prochází krátkou fermentací.
Korongo je chuťově specifická káva. Toto tvrzení se dá víceméně aplikovat na všechny kávy z Tanzanie, chutnají prostě jinak než kávy z ostatních afrických zemí. Korongo jsme se rozhodli pražit na espresso, ale díky jeho relativně vysoké aciditě si zachovává výraznou ovocnou chuť společně s příjemnou sladkostí. V chuti převažují tóny kakaa, třtinového cukru a jemně citrusové acidity, to vše podtrženo typicky tanzanijskou zemitostí.