PAPUA NEW GUINEA TAIRORA
Káva z papuánskách horských oblastí vyniká výraznou sladkostí a tóny bezové šťávy. Tairora je pražená tmavě pro netradiční zážitek na espressu, ale skvělá je taky na moka konvičku a french press.
Chuťový profil: Bezová šťáva, meruňky, pomeranče
Tato káva nejlépe chutná na:
Kategorie: | KÁVA |
---|---|
FARMA: | Colbran Coffeelands Estate a okolní farmy |
REGION: | Baroida, Aiyura, Kainantu / Východní Vysočina |
NADMOŘSKÁ VÝŠKA: | 1 700- 1 850 m.n.m. |
ODRŮDA: | Arusha , Bourbon, Mundo Novo, Typica |
ZPRACOVÁNÍ: | Promyté |
PRAŽENO NA: | ESPRESSO |
CHUŤOVÝ PROFIL: | BEZOVÁ ŠŤÁVA, MERUŇKY, POMERANČE |
Papua Nová Guinea je země tak trochu obestřená tajemstvím. V kávovém světě, na rozdíl třeba od sousední Indonésie, není nejznámější. Přitom historie pěstování kávy zde sahá až do koloniální minulosti, a to konkrétně do 19. století. Pěstitelé kávovníků ani ostatní farmáři to zde neměli nikdy lehké a tato situace tak trošku přetrvává dodnes...
Největší obtíží je nedostupnost pěstitelských oblasti spolu s velmi špatnou infrastrukturou. Přesto se však zde pracuje na tom, aby se nacházely inovativní řešení, které mají za výsledek neustálé zlepšování kvality kávy i života místních farmářů.
Tato papuánská zrna pochází z farmy jménem Colbran CoffeeLands a několika okolních farem na východě země z regionu nazvaném "Eastern Highlands", neboli "Východní vysočina". Konkrétně se jedná o oblasti Baroida, Aiyura a Kainantu. Místní plantáže se rozprostírají ve výšce 1 700 až 1 850 m. n m.
Třešně se sbírají ručně a farmáři je prodávají do sběrného místa, kde se třídí a kontrolují z hlediska kvality. Po roztřídění se zrna zbavují slupky a nechávají se zhruba 36 hodin nasucho fermentovat. Poté se káva promývá a suší na plachtách.
Tairoru pražíme tmavě. Co se týče chuti, zdůraznili bychom její výraznou sladkost, která připomíná bezovou šťávu. Dále v chuťovém profilu nalezneme pomeranče a meruňky. Na espressu se jedná celkem o netradiční zážitek. Vhodná je stejně tak na moka konvičku nebo i na french press.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.