NICARAGUA FINCA SAN RAMÓN
Chuťově výrazná, s chutí tmavé čokolády a jemnými ovocnými tóny připomínající sušená jablka a oříšky. Tak chutná káva z nicaragujské farmy San Ramón. Skvělá jako každodenní espresso.
Chuťový profil: Tmavá čokoláda, Sušená jablka, Oříšky
Tato káva nejlépe chutná na:
Kategorie: | KÁVA |
---|
Stupeň pražení | ![]() |
Metoda přípravy | Espresso, Moka konvice, French Press |
Acidita | Nižší |
Hořkost | Vyšší |
Sladkost | Střední |
Farma | Finca San Ramón |
Majitel farmy | Eduardo Rizo a jeho rodina |
Region | Jinotega |
Nadmořská výška | 1 000 – 1 200 m n. m. |
Odrůda | Caturra, Parainema, Bourbon, Catuaí |
Zpracování | Promyté |
Chuťový profil | Tmavá čokoláda, Sušená jablka, Oříšky |
Finca San Ramón
Farma San Ramón se rozprostírá v severních horách regionu Jinotega v Nikaragui, a to v nadmořské výšce 1 000 až 1 100 metrů. Farma má velmi dlouhou a bohatou tradici v pěstování kávy, sahající až do roku 1896. Po celou více než stoletou historii farmu vede rodina Rizzů a její správa se předává z generaci na generaci. Současným "šéfem" je pan Eduardo Rizzo, ale v jeho práci mu už pomáhají i jeho dva synové. Region Jinotega, ve které se farma nachází, je nejvýznamnějším pěstitelským regionem v Nicaragui a těží ze zdejší sopečné půdy bohaté na živiny a rozmanitému mikroklimatu se spoustou srážek.
Farma a ekologie
Eduardo a jeho rodina myslí na budoucnost. Místo toho, aby využívali celou plochu farmy, "věnují" přibližně polovinu její rozlohy chráněným lesům, řekám a jiným vodním zdrojům. Na farmě také aktivně obnovují kávovníky a stromy poskytující stín. Starší kávovníkové keře, které mají nižší výnosy a jsou náchylnější k nemocem, postupně nahrazují mladšími. Každoročně vysadí zhruba 200 000 nových kávovníků a 5 000 až 7 000 stromů, které dávají kávovníkům velmi prospěšný stín. Provoz farmy je navržen s ohledem na udržitelnost. Při zpracování kávy recyklují vodu a využívají odstředivky k odstranění zbytků dužiny, což umožňuje snížit spotřebu vody až o 80 % ve srovnání s tradičními metodami promytého zpracování zrn. Odstraněné slupky se následně kompostují a využívají jako organické hnojivo.
Jak káva chutná?
San Ramón jsme v naší pražírně ihned velmi oblíbili, protože se jedná o ideální volbu jako univerzální espresso na každý den. Je to chuťově výrazná káva, ve které dominuje chuť tmavé čokolády, kterou krásně doplňují jemně ovocné tóny připomínající sušená jablka. Má střední tělo a určitě se dá použít i na konzervativnější french press.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.