BURUNDI KARAMBO
Chuťový profil: Fíky, Víno, Černý rybíz
Tato káva nejlépe chutná na:
Kategorie: | KÁVA |
---|
Stupeň pražení | ![]() |
Metoda přípravy | Filtr |
Acidita | Vysoká |
Hořkost | Nízká |
Sladkost | Střední |
Farma | Drobní farmáři z oblasti Muyinga |
Zpracovatelská stanice | Karambo |
Region | Muyinga / severní Burundi |
Nadmořská výška | 1 500- 1 700 m n. m. |
Odrůda | Red Bourbon |
Zpracování | Natural Anaerobic |
Chuťový profil | Fíky, Víno, Černý rybíz |
Káva z kopců severního Burundi
Provincie Muyinga na severu Burundi je krásný kopcovitý region s nadmořskou výškou 1 500–1 700 m n. m. a bohatou vulkanickou půdou.
V této oblasti se nachází zpracovatelská stanice jménem Karambo, odkud pochází naše káva. Tu vede zkušený manžer Girukwishaka Etienne. Karambo spolupracuje s přibližně 2 000 drobnými farmáři z okolí, jejichž pozemky dohromady čítají asi 50 hektarů. Díky společné práci a pečlivému zpracování zde každoročně vzniká káva, která věrně odráží jedinečný terroir místní oblasti Muyinga.
Káva byla v tomto případě zpracována suchou metodou s tzv. anaerobní fermentací. Po sklizni byly třešně umístěny do fermentačních nádrží bez přístupu vzduchu, kde setrvávaly po dobu 10–12 hodin, což dodává výslednému šálku komplexnost. Poté jsou třešně sušeny na přímém slunci.
Jak tato káva chutná?
Pražíme ji velmi světle, aby vynikla její ovocná komplexní chuť. Chuťový profil je výrazný a elegantní – najdete v něm fíky a tóny vína společně s aciditou připomínající černý rybíz, citrusové ovoce a guavu. Nejlépe si ji vychutnáte připravenou na filtru, například na V60.


Proč káva chutná tak, jak chutná?
Zjistit víceDiskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.