BRAZIL DECAF (Káva bez kofeinu)
Brazílie bez kofeinu. Pražíme ji středním způsobem. Má velmi sladkou chuť a na espressu připomíná nugát, kešu a mandarinky.
Chuťový profil: Nugát, Kešu, Mandarinky
Tato káva nejlépe chutná na:
Kategorie: | KÁVA |
---|---|
REGION: | Cerrado / Brazílie |
NADMOŘSKÁ VÝŠKA: | 900- 1 200 m.n.m. |
ODRŮDA: | Mix odrůd |
ZPRACOVÁNÍ: | Pulped natural |
METODA ODSTRANĚNÍ KOFEINU: | CO2 |
PRAŽENO NA: | NA ESPRESSO |
CHUŤOVÝ PROFIL: | NUGÁT, KEŠU, MANDARINKY |
Většina lidí na této planetě pije kávu hlavně kvůli kofeinu.
Věděli jste o tom, že kofein je vlastně přírodní pesticid, který si rostlina sama produkuje, aby se chránila před škůdci? Ano je tomu opravdu tak. S nadsázkou bychom tedy mohli říct, že půlka planety je závislá na pesticidu :) Kofein působí na lidský organismus jako stimulant a pro většinu lidí jeho konzumace nepředstavuje žádné riziko. Část lidí jsou ale na něj přirozeně citlivější a konzumace kávy pro ně může znamenat nepříjemnosti, jako například problémy se spaním. Pokud patříte mezi ně, nebo si jen chcete vychutnat šálek kávy i večer bez obav o spánek, máme pro vás skvělou alternativu – kávu bez kofeinu!
Metody odstranění kofeinu z kávy.
Existují tři moderní metody zbavení se kofeinu. První metoda používá k odstranění cukrovou třtinu, další pouze vodu- té se říká švýcarská mokrá metoda a pak je zde metoda s použitím oxidu uhličitého. Všechny současné metody, narozdíl od těch, co se používaly v dobách uplynuých, jsou zcela bezpečné a zdraví neškodné.
Naše bezkofeinová Brazílie byla zpracována metodou CO2.
Tento způsob dekofeinizace je nejnovější. Zelená kávová zrna se při něm ponoří do prostředí s oxidem uhličitým, který je pod velmi vysokým tlakem- 73 až 300 atmosfér. Zrna v tomto prostředí setrvávají přibližně 10 hodin. Po ukončení procesu se tlak sníží a oxid uhličitý se nechá buď odpařit, nebo se přefiltruje přes vodu či aktivní uhlí. CO2 se následně opětovně využívá pro jiné procesy.
Touto metodou se odstraní 95 až 99 % kofeinu. Extrahovaný kofein je následně prodáván výrobcům nápojů a doplňků stravy, kteří jej využívají ve svých produktech.
Jak káva chutná a jak ji připravit?
Ačkoliv mají zrna po odstranění kofeinu mnohem menší hustotu a větší pórovitost, v chuti téměř nepoznáte rozdíl. Rozdíl je spíše ve vzhledu. Káva je oproti kllasickým zrnům více lesklá a díky její pórovitosti může stárnout trošku rychleji, nežli běžná káva.
V přípravě kávy nejsou žádné rozdíly, můžete si ji vychutnat, jak jste zvyklí...
Naší bezkofeinovou Brazílii pražíme středním způsobem. Má velmi sladkou chuť a na espressu připomíná nugát, kešu a mandarinky.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.