Chuť kávy
Proč káva chutná tak, jak chutná?
Od silné a hořké chuti až po jemně ovocný nápoj. Je fascinující, jakou chuťovou diverzitu dokáže káva nabídnout. Na výslednou chuť má přitom vliv spousta faktorů.

Proč je na kávě napsáno čokoláda nebo jahody?
Často se nás na to zákazníci ptají.
Je to takzvaný chuťový profil kávy, neboli popis toho, jak káva chutná a voní. Může v ní být cítit čokoláda, oříšky nebo třeba švestky. Neznamená to ale, že bychom do ní něco přídávali.
Tyto chutě vytvářejí aromatické sloučeniny, které se v kávě přirozeně vyskytují- podobně jako třeba ve víně nebo v jiných potravinách. Káva těchto sloučenin obsahuje přes 800. A proto, pokud se správně upraží, může chutnat třeba po jahodách, i když v ní žádné nejsou.

Aromatizovaná káva? U nás ne!
Možná jste už narazili na aromatizované kávy. Různé příchutě jako „vaječný likér“ nebo „slaný karamel“ můžou znít na první pohled lákavě. V těchto případech ale nejde o přirozenou chuť kávy – jedná se o kávu, do které se přidávají umělá aromata. Obvykle se k tomu používají méně kvalitní zrna, jejichž chuť se těmito přísadami přebíjí.
U nás – stejně jako v žádné jiné dobré pražírně – nic takového nenajdete.

Káva je ovoce
To je asi ta nejdůležitější informace. Kávová zrna jsou ve skutečnosti semena plodů tropické rostliny zvané kávovník. A tyto plody připomínají třešně- proto se jim říká kávové třešně. Výslednou chuť tedy ovlivňuje i odrůda, typ půdy a klima, ve kterém rostlina roste a také metoda, jakou se zrno z třešně odstraní.
A stejně jako u jiného ovoce platí, že čerstvost je klíčová! Proto je ideální kupovat kávu přímo z pražírny. Podobně jako je lepší koupit si maso u lokálního řezníka než třeba ve velkém supermarketu. U nás máte totiž jistotu, že kávu obdržíte čerstvou.
Jak si kávu připravíte?
No a pak tu máme metodu přípravy. Stejná káva bude chutnat jinak na espressu a jinak na překapávači. Tady záleží na vašich chuťových preferencích. Způsobů přípravy existuje mnoho. Jaká je vaše oblíbená?