Neohodnoceno

TANZANIA LYAMUNGO

Káva z Lyamunga je ovocná a zároveň má pro Tanzánii typickou zemitou chuť. Pražíme ji tmavším způsobem, kdy se bude zamlouvat především milovníkům chuťově výraznějších, chcete-li silnějších, aromatických káv. Stále si ale zachovává relativně výraznou sladkost a aciditu. Cítíme v ní tóny karamelu, pomeranče a dalších citrusů. Vynikne na espressu nebo moka konvici, ale její zemité tělo a sladkost se krásně projeví třeba i na klasickém french pressu.

Váha
MLETÍ
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
185 Kč 185 Kč 185 Kč 185 Kč 185 Kč 185 Kč 185 Kč 370 Kč 370 Kč 370 Kč 370 Kč 370 Kč 370 Kč 370 Kč 74 Kč 74 Kč 74 Kč 74 Kč 74 Kč 74 Kč 74 Kč od 74 Kč
Kategorie: KÁVA
FARMA: Lyamungo estate
REGION: Moshi / Kilimanjaro
NADMOŘSKÁ VÝŠKA: 1 305- 1 480 m.n.m.
ODRŮDA: Bourbon, KP 423, KP, F6, Kent
ZPRACOVÁNÍ: Promyté
CHUŤOVÝ PROFIL: ZEMITÁ CHUŤ, KARAMEL, POMERANČ, CITRUSY

Kilimanjaro, nejvyšší hora Afriky se majestátně vypíná nad rozlehlými savanami Tanzánie. Jižní stráně této hory jsou domovem farmy s názvem Lyamungo. Dechberoucí pohledy na afrického obra ale nejsou jediným spojovatelem mezi místní farmou a nedalekou horou. Díky vzájemné blízkosti farma profituje pro své optimální klimatické podmínky, bohatou vulkanicko- jílovou půdu plnou živin a přístupu k četným zdrojům vody. Název Lyamungo pochází od nedaleké vesnice, avšak samotná farma se rozprostírá na území města jménem Moshi. Provoz a fungování farmy zajišťuje místní komunita, a tak je zisk investován zpět do farmy a místních obyvatel. Lyamungo zaměstnává celkem 215 stálých zaměstnanců, kteří jsou každoročně během sklizně posílováni stovkami dalších. Většina jsou ženy. Rozloha farmy činí celkem 200 ha. Z toho 170 ha je využíváno k pěstování kávovníku a zbytek tvoří les. Pěstuje se zde několik různých odrůd a veškerá produkce je zpracovávána promytou formou. Sběr probíhá výhradně ručně a třešně se "promývají", neboli zbavují slupek a dužiny přímo ve zpracovatelském závodě zde na farmě. Kávová zrna jsou následně sušena na tzv. afrických postelích. Farma má již od roku 2014 certifikaci "Rainforest Alliance". To znamená, že jsou zde uplatňovány standardy pro ochranu životního prostředí i práv pracovníků. Místní káva je velmi ovocná a zároveň má pro Tanzanii typickou zemitou chuť. Chutnala nám jako světle pražená i jako tmavší "dark roast". Nakonec jsme se rozhodli ji pražit tmavším způsobem, kdy se bude zamlouvat především milovníkům chuťově výraznějších, chcete-li silnějších, aromatických káv. Stále si ale zachovává relativně výraznou sladkost a aciditu. Cítíme v ní tóny karamelu, pomeranče a dalšího citrusového ovoce. Vynikne na espressu nebo moka konvici, ale své zemitější tělo a sladkost se krásně projeví třeba i na klasickém french pressu.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení