Neohodnoceno

RWANDA GITEGA

Pokud jste milovníky ovocných káv s vyšší aciditou, bude Gitega pravá volba pro vás. Je skvělou volbou na filtr, kde překvapí svou sladkostí a chutí jahod, mandarinek a karamelu.

Váha
MLETÍ
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
210 Kč 210 Kč 210 Kč 210 Kč 210 Kč 210 Kč 210 Kč 420 Kč 420 Kč 420 Kč 420 Kč 420 Kč 420 Kč 420 Kč 84 Kč 84 Kč 84 Kč 84 Kč 84 Kč 84 Kč 84 Kč od 84 Kč
Kategorie: KÁVA
PROMÝVACÍ STANICE: Gitega Hills
MAJITEL PROMÝVACÍ STANICE: Bernard Uwitije
REGION: Nyamagebe District / Southern Province
NADMOŘSKÁ VÝŠKA: 1 600 m.n.m.
ODRŮDA: Red Bourbon
ZPRACOVÁNÍ: Promyté
CHUŤOVÝ PROFIL: JAHODA, MANDARINKA, KARAMEL

Promývací stanice Gitega se nachází v oblasti jménem Nyamagebe v jižní části Rwandy. Jen malý kousek odsud, v lese jménem Nyungwe, bychom našli pramen nejdelší světové řeky Nil. Promývací stanice patří místnímu rodákovi Bernardovi Uwitijemu. Ten zde již v minulosti obchodoval s kávou, teprve v roce 2015 si ovšem naplno uvědomil, jak velký potenciál mohou mít kvalitně zpracovaná promytá zrna z této oblasti. Rozhodl se tedy založit promývací stanici. Vybavil ji vším nezbytným vybavením, což znamenalo nemalou investici a i přes nedostatek zkušeností s promytým zpracováním kávy byly výsledky hned během první sklizně výborné. Stanice Gitega vykupuje kávová zrna od okolních drobných farmářů, kteří typicky obhospodařují malé farmy, a tak nemají prostředky k tomu, aby zpracovávali kávu sami. Tento systém je typický nejen ve Rwandě, ale ve většině afrických zemí. Drobné farmy v okolí Gitegy leží na kvalitní sopečné půdě v průměrné nadmořské výšce 1 600 m.n.m. Některé však leží ještě podstatně výše, a to až 1 900 m.n.m. V prvním roce fungování stanice zpracovala 150 tun kávových třešní, avšak její produkce se každým rokem zvyšuje. Po odstranění dužiny z třešní a promytí zrn zde probíhá sušení na vyvýšených tzv. afrických postelích. Tam se zrna suší na slunci po dobu až 30 dní, během nichž jsou pravidelně prohrabovány (pro rovnoměrné sušení) a v noci zakrývány. Odsud pak míří zrna do hlavního města Kigali, kde jsou v závodě firmy Rwanda Trading Company připravovány na export. Takto zrna doputovala až k nám. My pro vás máme promytá zrna odrůdy Red bourbon. Chutnají skvěle! Pražíme je světle a jsou tedy skvělá hlavně na filtr. Káva nabízí živou chuť plnou jahod, mandarinek a karamelu. Je sladká s relativně vyšší aciditou.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení