PAPUA NEW GUINEA LAMARI
Lamari je káva s výrazným aroma, která pochází od drobných pěstitelů z odlehlé vysokohorské oblasti Papuy Nové Guineje. Je pražená tmavě s tím, že osloví hlavně milovníky espressa.
Chuťový profil: tmavá čokoláda, třtinový cukr, sušená jablka
Tato káva nejlépe chutná na:
Kategorie: | KÁVA |
---|---|
FARMA: | Drobní pěstitelé z oblasti Obura- Wonenara |
REGION: | Obura- Wonenara / Východní Vysočina |
NADMOŘSKÁ VÝŠKA: | 1 700- 2 000 m.n.m. |
ODRŮDA: | Arusha , Blue Mountain , Bourbon, Typica |
ZPRACOVÁNÍ: | Promyté |
PRAŽENO NA: | ESPRESSO |
CHUŤOVÝ PROFIL: | TMAVÁ ČOKOLÁDA, TŘTINOVÝ CUKR, SUŠENÁ JABLKA |
Papua Nová Guinea je země tak trochu obestřená tajemstvím. V kávovém světě, na rozdíl třeba od sousední Indonésie, není nejznámější. Přitom historie pěstování kávy zde sahá až do koloniální minulosti, a to konkrétně do 19. století. Pěstitelé kávovníků ani ostatní farmáři to zde neměli nikdy lehké a tato situace tak trošku přetrvává dodnes. Hlavní pěstitelskou oblastí je Centrální vysočina, kde existují jak relativně velké farmy, tak i drobní pěstitelé. Největší obtíží je nedostupnost této oblasti a velmi špatná infrastruktura. Přesto se však zde pracuje na tom, aby se nacházely inovativní řešení, které mají za výsledek neustálé zlepšování kvality kávy i života místních farmářů. Ve spolupráci s importérem Sucafina jsme pro vás připravili zrna nazvaná Lamari. Lamari je řeka, která proplouvá východní částí místní Centrální vysočiny a přesně odtud tato zrna pochází, a to konkrétně z oblasti jménem Obura-Wonenara. Vypěstovali je desítky místních drobných farmářů ve vysoké nadmořské výšce 1 700 až 2 000 m.n.m. Jedná se o zrna zpracovaná promytým způsobem. Pražíme je tmavě s tím, že jsou určena hlavně na espresso. Mají výrazné aroma a v chuti převažuje tmavá čokoláda společně s třtinovým cukrem a sušenými jablky. Kromě espressa vynikne velmi dobře chuť této kávy i na moka konvici a pro milovníky konzervativnější chuti se dá určitě doporučit i na french press.