MEXICO FINCA LAS CHICHARRAS
Nízká acidita, plné tělo a příjemná chuť kakaa a máslových sušenek s jemně nasládlou broskvovou dochutí. Tak chutnají kávová zrna z farmy jménem Finca Las Chicharras. Skvělá káva pro přípravu espressa nebo na moka konvici.
Chuťový profil: kakao, máslové sušenky, broskve
Tato káva nejlépe chutná na:
Kategorie: | KÁVA |
---|---|
FARMA: | Finca Las Chicharras |
REGION: | Jaltenango / Chiapas |
NADMOŘSKÁ VÝŠKA: | 1 250- 1 600 m.n.m. |
ODRŮDA: | Bourbon, Catimor, Guacamaya, Marsellesa, Maragogype |
ZPRACOVÁNÍ: | Promyté |
PRAŽENO NA: | ESPRESSO |
CHUŤOVÝ PROFIL: | KAKAO, MÁSLOVÉ SUŠENKY, BROSKVE |
Nejlepší káva se v Mexiku pěstuje v jižním regionu Chiapas. Právě tento region, sousedící z Guatemalou, je domovem farmy s poetickým názvem Las Chicharras. Není to ale jen tak obyčejná farma. Patří do sdružení farem, jehož vlastníkem je nezisková společnost „E-café Chiapas“. Ta se zaměřuje nejen na pěstování a export kvalitní kávy, nýbrž i na zlepšování životních podmínek farmářů. Pozornost je soustředěna zejména na vzdělání. Region Chiapas patří mezi nejchudší regiony v Mexiku a vzdělání dětí zde často není prioritou. Zajistit školu pro své potomky je pro pracovníky na kávových farmách, které jsou situovány v odlehlých horských oblastech, často nemožné. A tak se společnost „E-café“ rozhodla přivést školu za dětmi. Již počátkem roku 2018 vznikla malá školní budova na farmě, a tak je od té doby o výuku místních dětí postaráno. Společnost navíc již několik let provozuje internátní školu ve městě „La Trinitaria“, kde dnes studuje 157 studentů. V porovnání s ostatními školami je zde kvalita výuky nadstandardní- 90% absolventů pokračuje ve studiu dále na vysokých školách (celostátní průměr činí pouze 45%). Díky těmto aktivitám je výhled do budoucna pro místní obyvatelstvo zase o trošku nadějnější.
Káva na farmě Las Chicharras roste v ideálních klimatických podmínkách na horských svazích ve výškách 1 250- 1 600 m.n.m. Rostou zde odrůdy Bourbon, Catimor, Gyucamaya a Marsellesa. Sběr probíhá postupně v několika fázích tak, aby byl zajištěn přísun pouze zralých bobulí. Ty se dále zpracovávají výhradně promytou metodou. Káva má nižší aciditu a příjemnou chuť kakaa a máslových sušenek s jemně nasládlou broskvovou dochutí. Ideální volba pro milovníky konzervativnější chuti na espresso nebo na moka konvici.