INDONESIA SUMATRA POLLUNG
Ostrov Sumatra je domovem chuťově specifických káv. Nejinak je tomu u této speciality z regionu Pollung. Sourozenci Alfiner a Julia zde provozují dva závody na zpracování kávy. Vykupují kávové třešně od stovek okolních farmářů a výsledkem jsou zrna s velmi neobvyklým chuťovým profilem.
Chuťový profil: švestky, černý čaj, med, jemná zemitost
Tato káva nejlépe chutná na:
Kategorie: | KÁVA |
---|---|
ZPRACOVATEL: | Sourozenci Alfiner a Julia Lumban Gaol |
FARMA: | Drobné farmy z regionu Pollung |
REGION: | Pollung / Severní Sumatra |
NADMOŘSKÁ VÝŠKA: | 1 300- 1 700 m.n.m. |
ODRŮDA: | Typica, S-795, Catimor a další |
ZPRACOVÁNÍ: | Polopromyté |
PRAŽENO NA: | FILTR |
CHUŤOVÝ PROFIL: | ŠVESTKY, KARAMEL, ČERNÝ ČAJ, JEMNÁ ZEMITOST |
Tato káva je nevšední a chuťově specifická záležitost. Pochází z indonéského ostrova Sumatra z produkce sourozenců Alfinera a Julie Lumban Gaolových. Ti spolu v místním regionu Pollung provozují dva závody na zpracování kávy. Pollung je horská oblast, ležící severně od Medanu, hlavního města provincie Severní Sumatra. Alfiner a Julia vyrůstali v "kávové" rodině a jejich dětství nebylo jednoduché. Jejich rodina i oni sami překonávali mnoho strastí s nedostatkem prostředků a s komplikovaným prodejem kávových třešní. Vzhledem k jejich podnikavé povaze však setrvali a dnes se stali úspěšnými podnikateli v oboru. V minulosti se v místní komunitě stali známými tím, že osobně cestovali po celé oblasti a vykupovali třešně od drobných farmářů. Výkup kvalitních kávových třešní z okolních malých farem se stal základem jejich podnikání, které probíhá již od roku 2017. Zpracování kávy je v Indonésii unikátní. Většina místní produkce, včetně naších zrn, je zpracovaná speciální polopromytou metodou- v místním jazyce se jí říká "giling basah". Rozdíl spočívá zejména v tom, že se zrna po promytí nesuší klasicky do 10 až 12% vlhkosti. Sušení trvá kratší dobu- přeruší se při cca 30% vhkosti, následně se oddělí vnější vrstva zrn nazývaná pergamen a teprve až nakonec se zrna "dosušují". Tato metoda je jedním z důvodů, proč má tato káva velmi specifickou chuť švestek, černého čaje a medu s jemným zemitým podtónem.