INDONESIA PREANGER ESTATE

Indonéský ostrov Jáva je domovem kávy Preanger. Tato kávová zrna mají díky zdejšímu zpracování specifickou chuť. Káva má výrazné čokoládové aroma. Je zemitá a zároveň velmi sladká s tóny třtinového cukru a mandarinek. Vychutnáte si ji na jakýkoliv způsob přípravy, my ji máme nejradši jako espresso, na mokka konvičce nebo na french press, kde vynikne její výrazné sladké tělo.

Váha
MLETÍ
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
190 Kč 190 Kč 190 Kč 190 Kč 190 Kč 190 Kč 190 Kč 380 Kč 380 Kč 380 Kč 380 Kč 380 Kč 380 Kč 380 Kč 76 Kč 76 Kč 76 Kč 76 Kč 76 Kč 76 Kč 76 Kč od 76 Kč
Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu

Indonésie je jedním z nejznámějších světových producentů kávy. Toto rozlehlé souostroví vyniká svou neobyčejnou diverzitou a ačkoliv kvalita zpracování místní kávy zde bývá díky klimatickým podmínkám problematická, nabízí tato země skvělá a chuťově naprosto specifická zrna. Káva Preanger pochází ze západní Jávy. Ta patří mezi hlavní indonéské ostrovy a pěstování kávovníku má zde velmi dlouhou historii. Ten zde začali pěstovat holandští kolonisté již na přelomu 17. a 18. století. Ti zde díky neobyčejně úrodné vulkanické půdě vytvořili postupně mnoho kávových a čajových plantáží a učinili tak Indonésii jedním z největších světových producentů. Horská oblast Preanger, kde se kávovník pěstuje leží ve výškách 1 200 – 1 600 m.n.m. Tato káva je zpracovaná polopromytou metodou- místní název pro toto zpracování zní "giling basah" (v doslovném překladu mokré mletí). Tato metoda je pro indonésii typická a unikátní a ačkoliv se postup při zpracování zrn mezi jednotlivými regiony lehce liší, obecně je postup následující. Po ručním sběru zralých kávových třešní se odstraní slupka s dužinou. Následně se zrna nechají přes noc fermentovat v malých vodních nádržích a následující ráno se promyjí čistou vodou. Zrna se posléze suší na slunci a po dosažení vlhkosti 30- 40% se přemisťují k další fázi zpracování- tentokrát odstranění pergamenu. Tento proces zpracování je zcela jiný, než ve všech ostatních zemích. Důvodem jsou místní specifické klimatické podmínky, zejména vysoká vlhkost a nepředvidatelné srážky, díky kterým je klasické "mokré" zpracování více náročné. Výsledkem "giling basah" jsou zrna se specifickou chutí. Takto zpracovaná indonéská káva je typická svou čokoládovostí, nižší aciditou a zemitou a lehce kořenitou chutí. Preanger estate je přesně taková. Má výrazné čokoládové aroma, je velice zemitá a můžeme v ní cítit chuť třtinového cukru a tóny mandarinek. Tuto kávu si vychutnáte na jakýkoliv způsob přípravy, my ji máme nejradši jako espresso nebo na mokka konvičce kde vynikne její výrazné a sladké tělo.

Kategorie: KOUPIT KÁVU
OBLAST: Preanger Estate
REGION: Pengaleangan / Západní Jáva
NADMOŘSKÁ VÝŠKA: 1 200- 1 600 m.n.m.
ZPRACOVÁNÍ: Polopromyté
ODRŮDA: Java
CHUŤOVÝ PROFIL: VÝRAZNÉ ČOKOLÁDOVÉ AROMA, ZEMITÁ CHUŤ, TŘTINOVÝ CUKR, MANDARINKY