INDONESIA PREANGER ESTATE
Indonéský ostrov Jáva je domovem kávy Preanger. Tato kávová zrna mají díky zdejšímu zpracování specifickou chuť. Káva má výrazné čokoládové aroma. Je zemitá a zároveň velmi sladká s tóny třtinového cukru a mandarinek. Vychutnáte si ji na jakýkoliv způsob přípravy, my ji máme nejradši jako espresso, na mokka konvičce nebo na french press, kde vynikne její výrazné sladké tělo.
Indonésie je jedním z nejznámějších světových producentů kávy. Toto rozlehlé souostroví vyniká svou neobyčejnou diverzitou a ačkoliv kvalita zpracování místní kávy zde bývá díky klimatickým podmínkám problematická, nabízí tato země skvělá a chuťově naprosto specifická zrna. Káva Preanger pochází ze západní Jávy. Ta patří mezi hlavní indonéské ostrovy a pěstování kávovníku má zde velmi dlouhou historii. Ten zde začali pěstovat holandští kolonisté již na přelomu 17. a 18. století. Ti zde díky neobyčejně úrodné vulkanické půdě vytvořili postupně mnoho kávových a čajových plantáží a učinili tak Indonésii jedním z největších světových producentů. Horská oblast Preanger, kde se kávovník pěstuje leží ve výškách 1 200 – 1 600 m.n.m. Tato káva je zpracovaná polopromytou metodou- místní název pro toto zpracování zní "giling basah" (v doslovném překladu mokré mletí). Tato metoda je pro indonésii typická a unikátní a ačkoliv se postup při zpracování zrn mezi jednotlivými regiony lehce liší, obecně je postup následující. Po ručním sběru zralých kávových třešní se odstraní slupka s dužinou. Následně se zrna nechají přes noc fermentovat v malých vodních nádržích a následující ráno se promyjí čistou vodou. Zrna se posléze suší na slunci a po dosažení vlhkosti 30- 40% se přemisťují k další fázi zpracování- tentokrát odstranění pergamenu. Tento proces zpracování je zcela jiný, než ve všech ostatních zemích. Důvodem jsou místní specifické klimatické podmínky, zejména vysoká vlhkost a nepředvidatelné srážky, díky kterým je klasické "mokré" zpracování více náročné. Výsledkem "giling basah" jsou zrna se specifickou chutí. Takto zpracovaná indonéská káva je typická svou čokoládovostí, nižší aciditou a zemitou a lehce kořenitou chutí. Preanger estate je přesně taková. Má výrazné čokoládové aroma, je velice zemitá a můžeme v ní cítit chuť třtinového cukru a tóny mandarinek. Tuto kávu si vychutnáte na jakýkoliv způsob přípravy, my ji máme nejradši jako espresso nebo na mokka konvičce kde vynikne její výrazné a sladké tělo.
Kategorie: | KOUPIT KÁVU |
---|---|
OBLAST: | Preanger Estate |
REGION: | Pengaleangan / Západní Jáva |
NADMOŘSKÁ VÝŠKA: | 1 200- 1 600 m.n.m. |
ZPRACOVÁNÍ: | Polopromyté |
ODRŮDA: | Java |
CHUŤOVÝ PROFIL: | VÝRAZNÉ ČOKOLÁDOVÉ AROMA, ZEMITÁ CHUŤ, TŘTINOVÝ CUKR, MANDARINKY |