INDONESIA KERINCI
Tato absolutně úžasná káva k nám dorazila z indonéského ostrova Sumatra. Zrna byla zpracována neobvyklým způsobem, tzv. anaerobní naturální metodou a to je jednou z příčin její velmi výrazné a komplexní ovocné chuti.
Chuťový profil: Rumové pralinky, Mango, Nugát
Tato káva nejlépe chutná na:
Kategorie: | KÁVA |
---|---|
KOOPERATIVA FAREM: | Koerintji Barokah Bersama |
REGION: | Kerinci / Sumatra |
NADMOŘSKÁ VÝŠKA: | 1 400- 1 700 m.n.m. |
ODRŮDA: | Andung Sari, Sigarar Utang |
ZPRACOVÁNÍ: | Anaerobic Natural |
PRAŽENO NA: | FILTR |
CHUŤOVÝ PROFIL: | RUMOVÉ PRALINKY, MANGO, NUGÁT |
Kerinci je jedním z mnoha vulkánů na indonéském ostrově Sumatra. Právě zde, v okolí sopky působí zemědělská kooperativa jménem Koerintji Barokah Bersama. V současnosti ji tvoří celkem 320 členů- farmářů, kteří pěstují kávovník na úpatí Kerinci, kde erupce vulkánu v minulosti zajistily velmi úrodnou sopečnou půdu. Celou skupinu vede Tryiono, který dohlíží nejen na zpracování kávy, ale i na pražení. Kooperativa totiž spravuje vlastní pražírnu a cuppingové laboratoře přímo u svého suchého mlýna (zpracovatelské stanice) a její členové se také aktivně podílejí na vývoji zemědělských technik a strategií, které vedou k vyšší kvalitě kávy.
Kerinci prošla anaerobním naturálním zpracováním a právě toto přispívá ke specifické chuti této kávy. Kávové třešně jsou po ručním sběru tříděny dle hustoty a poté se pokládají na vyvýšené sušící postele, kde prochází další selekcí dle stupně zralosti. Vybrané třešně jsou pak pečlivě uloženy do hermeticky uzavřených plastových sáčků, kde zůstávají 7 dní v chladném a suchém prostředí, což způsobuje, že káva získává své výrazné aroma a chuť. Po tomto období jsou třešně opět rozloženy k sušení na dobu 20 až 23 dní pod ochrannými kopulemi, které je chrání před deštěm a přímým slunečním zářením. Tento pečlivý a kontrolovaný proces zpracování zajišťuje, že tato káva má velmi výraznou a unikátní chuť.
U nás v pražírně jsme si tuhle kávu doslova zamilovali pro její výraznou a kompexní chuť. Její tělo je sirupovité a v chuťovém profilu je patrná chuť rumových pralinek, tropického ovoce, manga, třešní a nugátových tónů. Je prostě skvělá! Pražíme ji světle na filtr, ale dá se použít i na espresso.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.