GUATEMALA COVADONGA

Guatemala ve své nejlepší formě. Taková jsou zrna z kávové farmy jménem Covadonga. V chuťovém profilu dominuje kakao a nektarinky s navazující jemně kořenitou dochutí. Vhodná na filtr i espresso.

Váha
MLETÍ
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
235 Kč 235 Kč 235 Kč 235 Kč 235 Kč 235 Kč 235 Kč 470 Kč 470 Kč 470 Kč 470 Kč 470 Kč 470 Kč 470 Kč 94 Kč 94 Kč 94 Kč 94 Kč 94 Kč 94 Kč 94 Kč od 94 Kč
Kategorie: KÁVA
FARMA: Covadonga
REGION: San Juan del Obispo / Antigua
NADMOŘSKÁ VÝŠKA: 1 650- 1 800 m.n.m.
ODRŮDA: Bourbon, Typica
ZPRACOVÁNÍ: Promyté
CHUŤOVÝ PROFIL: Kakao, nektarinky, jemně kořenitá dochuť

Covadonga, kávová farma o rozloze 32 ha se nachází v obci San Juan del Obispo v guatemaském regionu Antigua. Leží na úrodných svazích sopky jménem Volcan de Agua v nadmořské výšce 1 650 až 1 800 m.n.m. Před přímým slunečním zářením zde kávovníky chrání stíny okolních stromů. Teplota se zde pohybuje v rozmezí 17 až 28 °C a průměrná vlhkost dosahuje 55- 85%. Na farmě je zaměstnáno sedm stálých pracovníků a k nim se během sklizně (leden až červen) přidávají další, celkem až 25 sběračů. Kávové třešně nejsou po sběru zpracována přímo zde, ale vykupuje je místní firma jménem Los Volcanes. Los Volcanes provozuje zpracovatelský závod jménem "Beneficio La Esperanza". Zároveň vlastní flotilu celkem 40 nákladních vozidel, která jsou určena k dopravě kávových třešní od farem z místního regionu Antigua, ale i z dalších okolních regionů do jejich zpracovatelského závodu. Trasy jednotlivých vozidel jsou před každou sklizní důkladně plánovány. Vyjíždí se brzy ráno a trasa na farmu trvá někdy i osm hodin. Farmáři jsou o příjezdu vozidel informováni, a tak již předem dopraví svou produkci k tzv. vážícím stanicím, kde jsou třešně zváženy a číselně označeny. Toto označení pak s kávou setrvá po celou dobu zpracování. Kamion doveze třešně z farmy zpět na "základnu" do zpracovatelského závodu, kde často dorazí až během noci.

Třešně tady pak prochází celým zpracováním. Nejdříve je čeká segregace ve vodních nádržích, odstranění dužiny a následně se zrna ocitnou ve fermentačních nádržích. Tam setrvávají v rozmezí 12 až 36 hodin, a to na základě předtím změřené hustoty a dalších okolností. Takových nádrží je zde celkem 12. Budova, ve které jsou umístěny, má kontrolovanou teplotu, aby byl celý proces co nejvíce konzistentní. Ke konci celého procesu se zrna ocitnou na jedné z velkých betonových teras, kde se suší v závislosti na počasí 10 až 21 dní tak, aby dosáhly požadované vlhkosti. Na úplný závěr ještě zrna projdou přes mechanické sušičky, aby se co nejpřesněji doladila úroveň vlhkosti. Toto trvá obvykle ne víc, než tři hodiny. 

Zrna z Covadongy pražíme středním způsobem, jsou tedy vhodná jak na filtr, tak i na espresso. Káva má střední aciditu, která se projeví výrazněji na espressu. Filtr je více konzervativní a jemný. Chutový profil připomíná kakao a nektarinky s jemnou kořenitou dochutí.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení