ETHIOPIA URAGA RARO
Etiopská káva patří mezi nejoblíbenější a v naší nabídce nesmí chybět. Uraga Raro je světe pražená, s chutí černého čaje, citrusového ovoce a malin. Ocení ji zejména milovníci filtrů.
Kategorie: | KÁVA |
---|---|
FARMA: | Drobní farmáři z okolí městečka Raro |
REGION: | Raro / Uraga / Guji |
NADMOŘSKÁ VÝŠKA: | 1 950- 2 250 m.n.m. |
ODRŮDA: | Heirloom- původní etiopské odrůdy |
ZPRACOVÁNÍ: | Promyté |
CHUŤOVÝ PROFIL: | Černý čaj, citrusové ovoce, maliny |
Název této kávy je odvozen od lokality, kde byla vypěstována. Uraga je malá oblast v jižním etiopském regionu Guji a Raro je místní městečko. Pro celou tuto oblast je příznačné pěstování kávovníku jako součást "zahrádkaření". Malí pěstitelé mají často v okolí svých domků pouze několik keřů kávovníku. V Boda kebele, v jedné ze čtvrtí městečka Raro, žije celkem 674 takových farmářů, kteří společně přispěli svou produkcí na tento mikrolot. Jejich obydlí se nacházejí ve vysoké výšce 1 950 až 2 250 m.n.m. Hlavním benefitem je zde červená, na živiny bohatá, úrodná půda. Své kávové třešně po sběru donesou do místní promývací stanice jménem "Raro Boda". Ta je vlastněna a provozována společností SNAP, kterou od roku 2019 vlastní místní rodák Negusse Debela. Tato stanice se nachází na kopci v ještě vyšší nadmořské výšce, nežli farmy- v cca 2 450 m.n.m. V této výšce je stabilní a chladné klima, které umožňuje promytým zrnům déletrvající sušení- trvá 10 až 14 dní. Třešně však ještě předtím prochází procesem fermentace. Ta trvá celkem 72 hodin. Následně jsou zbaveny slupek i dužiny, neboli projdou promytím. Celý tento proces a podmínky zapřičiňují výjimečnou chuťovou kvalitu této kávy.