ETHIOPIA SIDAMO

Novinka
ETHIOPIA SIDAMO

Kávová zrna z nejproslulejšího etiopského regionu Sidamo vás dostanou zejména svou omamnou květinovou vůní. Sidamo pražíme tmavěji, než naší druhou kávu z Etiopie (Halu Beriti) a je tedy vhodná zejména na espresso nebo moka konvičku. Má chuť čokolády, citrusového ovoce a meruněk.

Váha
MLETÍ
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
170 Kč 170 Kč 170 Kč 170 Kč 170 Kč 170 Kč 340 Kč 340 Kč 340 Kč 340 Kč 340 Kč 340 Kč od 170 Kč
Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu

Ze všech kávu produkujících zemí má Etiopie zcela mimořádný význam a téměř až legendární pověst. Je považována za pravlast kávovníku – právě zde již před mnoha staletími započalo velké kávové putování. Na rozdíl od jiných částí světa, kde byl kávovník dovezen většinou již jako účelově zemědělská rostlina, zde vyrůstal divoce a bez povšimnutí na místních pláních až do dob, kdy zdejší lidé objevili jeho plný potenciál. Káva má v Etiopské kultuře nenahraditelný význam a na rozdíl od okolních zemí, se zde konzumuje ve velkém množství. Právě odtud se postupně začala rozšiřovat do celého světa. A ačkoliv dnes vypadá její pěstování, zpracování i pražení zcela jinak než v dobách dávno minulých, v Etiopii zůstává mnoho věcí stále stejné, jako tehdy. Tato africká země je dnes 9. největším světovým producentem kávy, avšak většina místní produkce nepochází z rozlehlých farem, jak je tomu obvyklé v jiných zemích, nýbrž od drobných soukromých farmářů. Ti ještě stále sbírají kávové třešně z divoce rostoucích keřů nebo pěstují kávovník v okolí svých obydlí, přičemž typicky obhospodařují půdu o rozloze menší než 1 ha. Genetická diverzita kávovníku je zde zcela mimořádná – nikde na světě neroste tolik odlišných odrůd arabiky, jako zde. Díky charakteru místní produkce je káva odsud souhrnně označována jako heirloom, mix místních divokých odrůd.

Naše káva pochází ze Sidama. Je to region nacházející se v jižní části Etiopie a má na svědomí nejvyšší produkci. Místní káva vyrůstá v nadmořských výškách od 1 700 až do 2 200 m. n. m. Farmáři nosí kávové třešně do okolních promývacích stanic, kde se pak káva dále zpracovává. Třešně se zde zbavují slupek a dužiny, promývají vodou, a nakonec suší na slunci. Sidamo pražíme tmavěji, než naší druhou kávu z Etiopie (Halu Beriti) a je tedy vhodná zejména na espresso nebo moka konvičku. Má výraznou květinovou vůni, chuť čokolády, citrusového ovoce a meruněk.

Kategorie: KOUPIT KÁVU
REGION: Sidamo
NADMOŘSKÁ VÝŠKA: 1 700- 2 200 m.n.m.
ODRŮDA: Heirloom- původní etiopské odrůdy
ZPRACOVÁNÍ: Promyté
CHUŤOVÝ PROFIL: ČOKOLÁDA, CITRUSOVÉ OVOCE, MERUŇKY