ETHIOPIA HALU BERITI

Halu Beriti je název promývací stanice v proslulém etiopském kávovém regionu Yirgacheffe, odkud pochází tato speciální výběrová káva. Má čistou ovocnou a květinovou chuť s vyšší aciditou. Chutná po jasmínu, meruňkách a broskvích. Ideální jako filtrovaná káva.

Váha
MLETÍ
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
215 Kč 215 Kč 215 Kč 215 Kč 215 Kč 215 Kč 215 Kč 430 Kč 430 Kč 430 Kč 430 Kč 430 Kč 430 Kč 430 Kč 86 Kč 86 Kč 86 Kč 86 Kč 86 Kč 86 Kč 86 Kč od 86 Kč
Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu

Ze všech kávu produkujících zemí má Etiopie zcela mimořádný význam a téměř až legendární pověst. Je považována za pravlast kávovníku- právě zde již před mnoha staletími započalo velké kávové dobrodružství. Na rozdíl od jiných částí světa, kde byl kávovník dovezen většinou již jako účelově zemědělská rostlina, zde vyrůstal divoce a bez povšimnutí na místních pláních až do doby, kdy zdejší lidé objevili jeho plný potenciál. Podle jedné legendy byly prvními konzumenty „zázračných“ červených bobulí místní kozy. Po jejich konzumaci byly prý neobyčejně čilé a aktivní. To neuniklo pozornosti některých místních pastevců. Když se kávové bobule posléze dostaly do rukou zdejšího opata, ten, přesvědčen o tom, že jsou dílem samotného ďábla, je vhodil do ohně. Jejich vůně však byla natolik neodolatelná, že se rozhodl změnit názor, a tak se dílem náhody začaly psát první epizody pražení a pití kávy. Ať už je na této legendě kus pravdy či nikoliv, je jasné, že káva má v Etiopské kultuře nenahraditelný význam a konzumuje se zde snad odjakživa. Od těchto dob se postupně rozšířila do celého světa a život bez ní si většina z nás již téměř nedokáže představit. A ačkoliv dnes vypadá její pěstování, zpracování i pražení zcela jinak než v dobách dávno minulých, v Etiopii zůstává mnoho věcí stále stejné, jako tehdy. Tato africká země je dnes 9. největším světovým producentem kávy, avšak většina místní produkce nepochází z rozlehlých farem, nýbrž od malých soukromých farmářů. Ti ještě stále sbírají kávové třešně z divoce rostoucích keřů nebo pěstují kávovník v okolí svých obydlí, přičemž typicky obhospodařují půdu o rozloze menší než 1 ha. Genetická diverzita kávovníku je zde zcela mimořádná- nikde na světě neroste tolik odlišných odrůd arabiky, jako zde. Díky charakteru místní produkce je však často káva odsud souhrnně označována jako heirloom (mix místních divokých odrůd).

A přesně toto vše platí o naší etiopské výběrové kávě jménem Halu Beriti. Halu Beriti je název promývací stanice, kde je káva zpracována. Nachází v oblasti Gedeb v proslulém etiopském kávovém regionu Yirgacheffe a funguje zde od roku 2014. Kávové třešně zde ze svých drobných farem k dalšímu zpracování každoročně přináší zhruba 750 farmářů z okolí. Oblast leží ve vysoké nadmořské výšce mezi 2 100- 2 300 m.n.m. Káva z této oblasti je typická pro svou vysokou aciditu a úžasnou ovocnou chuť. Naše káva je zpracována promytou metodou, slupka s dužinou je odstraněna a promytá zrna jsou vysušovány na slunci. Výsledkem je čistá ovocná a květinová chuť. Cítíme v ní jasmín, meruňky a broskve. Hodí se zejména na filtr nebo i jako lehké espresso s vysokou aciditou. 

Kategorie: KOUPIT KÁVU
FARMA: Zhruba 750 drobných farmářů doručuje svou kávu do promývací stanice Halu Beriti k dalšímu zpracování
REGION: Gedeb / Yirgacheffe
NADMOŘSKÁ VÝŠKA: 2 100- 2 300 m.n.m.
ODRŮDA: Heirloom- původní etiopské odrůdy
ZPRACOVÁNÍ: Promyté
CHUŤOVÝ PROFIL: JASMÍN, CITRUSY, KARAMEL