COSTA RICA FINCA ARECAS
Zrna z kostarické farmy jménem Finca Arecas pražíme tmavším způsobem. Díky nízké aciditě a chuti čokolády s medem je skvělá hlavně na espresso nebo na moka konvici.
Chuťový profil: čokoláda, lískové oříšky, med
Tato káva nejlépe chutná na:
Kategorie: | KÁVA |
---|---|
FARMA: | Finca Arecas |
MAJITEL FARMY: | Rodolfo Valverde |
REGION: | Palmichal de Acosta (Central Valley / Tarrazú) |
NADMOŘSKÁ VÝŠKA: | 1 600 m.n.m. |
ODRŮDA: | Red Catuaí, Caturra |
ZPRACOVÁNÍ: | Promyté |
PRAŽENO NA: | ESPRESSO |
CHUŤOVÝ PROFIL: | ČOKOLÁDA, LÍSKOVÉ OŘÍŠKY, MED |
Finca Arecas je farma v nádherném prostředí. Nachází se v kostarickém okresu Palmichal de Acosta, přímo na pomezí
Centrální údolí a regionu Tarrazú. Kávovníky na zdejší farmě vyrůstají ve stínu rozmanitých druhů původních stromů.
Přímo středem pozemku protéká řeka Tabarcia a všude kolem je rozeseto spousta obřích, až velkolepých skal.
Nicméně, ještě zajímavější, než krása této velmi dobře udržované farmy, je možná její majitel Rodolfo Valverde. Ten vyrůstal
ve značné chudobě. Rodolfo byl 6. z celkem 7 synů. Jeho rodiče se ho vždy snažili vést ke vzdělání, ovšem nebylo to
úplně snadné. Již od jeho 8 let pracoval o letních prázdninách jako sběrač kávy, aby si vydělal na školní uniformu.
Rodolfo, pracovitý, zvědavý a vždy pozitivně naladěný člověk, odkoupil farmu Finca Arecas před 3 lety, když se mu naskytla
dobrá příležitost. Rodolfa a kávu pojí zvláštní pouto. Sám tvrdí, že „káva mu dala všechno“. V náročném zemědělském
odvětví, kde mnozí běžně selhávají, dokázal Rodolfo vytvořit úspěšnou farmu a prospět tím nejen sobě, ale celé místní komunitě.
Kávová zrna byla po sklizni zpracována v nedalekém závodě jménem Palmichal Mill. K odstranění dužiny se zde používá
speciální zařízení, aby se zabránilo přebytečné spotřebě vody. Promytá kávová zrna následně procházejí tzv. odstředivkou
(tento stroj využívá odstředivou sílu k odstranění povrchové vody a šetří energii při sušení), zrna dále míří do rotační sušičky, kde
setrvávají celkem 38 hodin. Křivka sušení během této fáze je řízena softwarem, aby se dosáhlo pomalého a rovnoměrného sušení.
Závod Palmichalův mill dodržuje přísné ekologické a sociální normy.