Neohodnoceno

CONGO KIVU SOPACDI Cooperative

Tato káva pochází od drobných farmářů z horských oblastí okolo jezera Kivu, na východě Demokratické republiky Kongo. Je pražená světlým způsobem, a tak si zachovává svou komplexní ovocnou chuť s vyšší aciditou. Má lehčí tělo a rozpoznáváme v ní limetku a sladkost cukrové třtiny a karamelu. Ideální na filtr.

Váha
MLETÍ
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
200 Kč 200 Kč 200 Kč 200 Kč 200 Kč 200 Kč 200 Kč 400 Kč 400 Kč 400 Kč 400 Kč 400 Kč 400 Kč 400 Kč 80 Kč 80 Kč 80 Kč 80 Kč 80 Kč 80 Kč 80 Kč od 80 Kč
Kategorie: KÁVA
FARMA: Sdružení drobných farmářů SOPACDI (okolí jezera Kivu)
REGION: Severní a Jižní Kivu
NADMOŘSKÁ VÝŠKA: 1 460- 2 000 m.n.m.
ODRŮDA: Blue Mountain, Bourbon, Caturra, Catuai, Kabare 2
ZPRACOVÁNÍ: Promyté
CHUŤOVÝ PROFIL: LEHČÍ TĚLO, KOMPLEXNÍ CHUŤ, LIMETKA, CUKROVÁ TŘTINA, KARAMEL

Demokratická republika Kongo. Díky nerostným surovinám potenciálně jedna z nejbohatších zemí na světě zůstává díky vleklým problémům paradoxně jednou z těch nejchudších. Dekády ozbrojených konfliktů a politické nestability zničily ekonomiku, a to včetně pěstování a exportu kávy. Země v srdci Afriky bývala v minulosti jejím významným producentem. Dnes je situace ohledně kávy poněkud komplikovaná…

Regiony, kde se káva pěstuje, leží na východě země, v oblasti okolo jezera Kivu. Celá infrastruktura, která zajišťovala zpracování a export kávy ještě do 90. let minulého století, byla zničena během konfliktů. Farmáři, ve snaze si zajistit alespoň nějaké živobytí, byli často nuceni se uchylovat k až nebezpečným praktikám. Třeba převoz kávových třešní přes jezero Kivu do sousední Rwandy. To vše na malých loďkách. Mnoho takových cest skončilo tragicky, když farmáři utonuli nebo se stali obětmi ozbrojených skupin. Nemluvě o tom, že pokud už byla cesta úspěšná, odkupní cena kávy v sousední Rwandě pro ně činila zlomek toho, za kterou ji prodávali předtím. Dnes se však i přes trvající konflikty začíná situace měnit…

Za zahraniční podpory vznikly v minulých letech družstva, která začleňují jednotlivé farmáře a opětovně budují nezbytnou infrastrukturu. Jedním z nich je SOPACDI (Solidarité Paysanne pour la Promotion des Actions Café et Development Intégral). Toto družstvo funguje od roku 2003 a dnes tvoří jeho členskou základnu tisíce drobných farmářů z okolí jezera Kivu. Celých 20% tvoří ženy farmářky, často vdovy po obětech ozbrojeného konfliktu. Družstvo postupně buduje síť zpracovatelských stanic a zajišťuje odkup kávových zrn, jejich zpracování a export. Konžská káva nepatří mezi nejznámější, ale my jsme přesvědčeni, že je chuťově skvělá, podobně jako kávy ze sousední Rwandy. Podmínky pro růst jsou v této oblasti vynikající. Sopečná půda, vhodné klima. Kvalita zpracování této kávy je na vysoké úrovni a družstvo SOPACDI je dokonce již držitelem několika certifikátů, např. Fair Trade nebo Organic- žádné chemické hnojiva se zde nepoužívají.

Tato káva pocházející z horských oblastí okolo jezera Kivu, je zpracovaná promytou metodou. Pražíme ji světlým způsobem, je tedy určena především na filtr. Má komplexní ovocnou chuť s vyšší aciditou. Její tělo je lehčí a rozpoznáváme v ní sladkost cukrové třtiny, karamelu a limetkovou aciditu.