BURUNDI RUBIRIZI
Chuťový profil: Pomelo, Černý čaj, Květiny
Tato káva nejlépe chutná na:
Kategorie: | KÁVA |
---|---|
PROMÝVACÍ STANICE: | Bukeye |
MAJITEL PROMÝVACÍ STANICE: | Long Miles Coffee project |
REGION: | Mikroregion Rubirizi / Kayanza |
NADMOŘSKÁ VÝŠKA: | 1 760 m.n.m. |
ODRŮDA: | Bourbon |
ZPRACOVÁNÍ: | Promyté |
PRAŽENO NA: | FILTR |
CHUŤOVÝ PROFIL: | POMELO, ČERNÝ ČAJ, KVĚTINY |
RUBIRIZI
Rubirizi je jméno kopce, jež se nachází v burundském regionu Kayanza. Přesně odsud pochází tato kávová zrna. Vypěstovali je místní farmáři na svých malých usedlostech, kde obvykle pěstují a zpracovávají různé plodiny potřebné pro svoje živobytí. Co se ovšem kávových třešní týče, vykupuje je od nich nedaleký zpracovatelský závod v městečku Bukeye, který je součástí velmi zajímavého projektu "Long Miles Coffee".
LONG MILES COFFEE
Long Miles Coffee Project je uskutečněným snem Bena a Kristy Carlsonových. Tato americká dvojice se původně přestěhovala do Burundi pouze dočasně za prací. Nakonec zde ale zůstali napořád, aby naplnili svůj sen: pomáhat místním pěstitelům kávy. Zemědělství v Burundi trápí mnoho problémů, jako je aplikace špatných postupů, které nejsou ideální pro kvalitu produkce nebo třeba nadměrný výskyt škůdců, kteří napadají kávovník. To vše Ben s Kristy viděli již od počátku a postupem času se v jejich hlavách zrodila vize projektu, který měl pomáhat místním pěstitelům. Cílem je zlepšování kvality kávy na straně jedné a její lepší dostupnost pro pražírny v zahraniční na straně druhé.
Projekt "Long Miles Coffee" se za poslední léta rozrostl- z práce s 50 pěstiteli kávy v roce 2013 na více než 5 500 farmářů v současnosti. Dnes již dokonce působí kromě Burundi i v Keni a Ugandě. V Burundi se stal velmi efektivní v naplňování přirozeného potenciálu této země pro vysoce kvalitní kávu a zároveň měl tento projent i další pozitivní sociální, ekonomické a ekologické dopady. My v pražírně Belko jsme tedy moc rádi, že stojíme na pomyslném konci tohoto projektu a můžeme vám přinést tuto vynikající kávu.
JAK RUBIRIZI CHUTNÁ?
Rubirizi byla zpracována promytou metodou, to znamená, že hned po tom, co se třešně z dostaly od farmářů do závodu Bukeye, prošly selekcí a následně odstraněním dužiny a promytím vodou. Zrna se poté sušila na přímém slunci po dobu několika týdnů, aby dosáhla požadované vlhkosti. My tuto kávu pražíme světle. Její chuť je vemi čistá a lehká. Na filtru cítíme pomelo nebo i mandarinky spolu s černým čajem a květinovo kakaovou dochutí.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.