BURUNDI NEMBA
Ovocná a šťavnatá, taková je káva z promývací stanice Nemba z Burundi. Její chuť vynikne především na filtru.
Chuťový profil: hrozny, černý čaj, meruňky
Tato káva nejlépe chutná na:
Kategorie: | KÁVA |
---|---|
FARMA: | Více než 1000 drobných farmářů z okolí městečka Kayanza |
PROMÝVACÍ STANICE: | Nemba washing station |
REGION: | Kayanza |
NADMOŘSKÁ VÝŠKA: | 1 700 m.n.m. |
ODRŮDA: | Red Bourbon |
ZPRACOVÁNÍ: | Promyté |
PRAŽENO NA: | FILTR |
CHUŤOVÝ PROFIL: | HROZNY, ČERNÝ ČAJ, MERUŇKY |
Nemba je promývací stanice, která leží v nadmořské výšce 1 818 m.n.m. na severu regionu jménem Kayanza. Funguje již od roku 1991 a po celou tuto dobu skupuje kávové třešně od místních drobných pěstitelů. Těch je opravdu hodně, v dnešní době již více než 3 000. Tito drobní farmáři mají na svém pozemku většinou jen několik desítek kávovníků. Každý z těchto stromů vydá během sklizně v průměru 1,5 kg třešní. Ty se pak dopravují na Nembu, kde probíhá jejich další zpracování. Nemba má dokonce hlavního agronoma, který se stará o jednotlivé farmáře, poskytuje jim pomoc, potřebné náčiní nebo jim distribuuje hnojivo ve formě sušených kávových slupek. Veškerá produkce pochází z nadmořské výšky okolo 1 700 m.n.m. Klima, nadmořská výška a místní půda mají ve výsledku vliv na vynikající chuť této kávy, která je velmi jemná a ovocná. Celkem je schopna promývací stanice zpracovat až 750 tun kávových třešní ročně. My pro vás máme zrna zpracovaná promytou metodou. Jak to zde probíhá? Třešně jsou zprvu tříděny dle kvality a do 6 hodin po doručení jsou promyty, tedy zbaveny slupek a dužiny. Následně probíhá 12 h suchá fermentace a posléze zrná stráví až 24 h v čisté vodě. Nakonec následuje sušení na afrických postelích a export. Tahle zrna pražíme světle, aby se zachovala jejich ovocná chuť. Jsou tedy skvělá na filtr, kde vás dostanou svou šťavnatou chutí plnou hroznů, meruněk a černého čaje.