BURUNDI MUTSINDA

Burundi je malá pahorkatá země ležící v centrální Africe. Tato kávová zrna pocházejí z regionu jménem Kayanza, konkrétně z promývací stanice jménem Mutsinda. Mutsindu pražíme světlým způsobem. Má sladké plné tělo, chuť mléčné čokolády, skořice a jemnou dochuť citrusových plodů.

Váha
MLETÍ
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
210 Kč 210 Kč 210 Kč 210 Kč 210 Kč 210 Kč 210 Kč 420 Kč 420 Kč 420 Kč 420 Kč 420 Kč 420 Kč 420 Kč 84 Kč 84 Kč 84 Kč 84 Kč 84 Kč 84 Kč 84 Kč od 84 Kč
Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu

Burundi je malý vnitrozemský stát v centrální Africe. Země pahorků, proslulého jezera Tanganika a fascinující kultury. To vše je však zastíněno nesnadným osudem, kterému tato země již po léta čelí. V roce 1993 zde etnická nevraživost vyústila v občanskou válku, podobně jako později v sousední Rwandě. Na rozdíl od ní však situace v Burundi i přes momentální oficiální mír stále zůstává nelehká. Místní ekonomika zažívá dlouhodobě těžké časy a díky bezpečnostní situaci zde takřka neexistuje turistický ruch. I přes to všechno jsou zde pozitiva. Jedním z nich je místní káva. Ta si za poslední léta vydobyla skvělou pověst kvůli své vysoké kvalitě, a to i v konkurenci ostatních afrických států, jako je Etiopie nebo třeba známější sousední Rwanda. V Burundi žije okolo 10 milionů obyvatel, z toho zhruba 600 tisíc jsou farmáři pěstující kávovník! Společně s čajem zde kávová zrna tvoří hlavní exportní komoditu. Napříč regiony, kde se kávovník pěstuje, existuje systém promývacích stanic, určených pro zpracování kávových třešní. Místní farmáři obvykle svou kávu nezpracovávají sami, ale přinášejí ji ke své “lokální“ stanici, kde od nich bývá vykupována. Naše káva pochází z regionu jménem Kayanza na severu země, konkrétně z promývací stanice jménem Mutsinda. Okolní farmy mají v průměru méně než půl hektaru, a kromě kávovníku zde farmáři pěstují i banány, fazole, kasavu a další plodiny. Farmy leží v nadmořské výšce 1650 metrů a díky tomu i díky klimatickým poměrům jsou zde ideální podmínky pro pěstování. Káva je zpracovaná promytou metodou, kdy se po sběru oddělí dužina od kávového zrna a po promytí se zrna suší na slunci. Kávu z Mutsindy pražíme světle, aby se zachovala její úžasná ovocná chuť. Má plné tělo, chuť mléčné čokolády, skořice a jemnou dochuť sladkých citrusových plodů.

Kategorie: KOUPIT KÁVU
FARMA: Drobní farmáři z okolí promývací stanice Mutsinda
REGION: Kayanza
NADMOŘSKÁ VÝŠKA: 1650 m.n.m.
ODRŮDA: Bourbon, Jackson, Mibirizi
ZPRACOVÁNÍ: Promyté
CHUŤOVÝ PROFIL: MLÉČNÁ ČOKOLÁDA, SKOŘICE, CITRUSOVÉ PLODY