CASCARA PANAMA ELIDA ESTATE
Cascara jsou sušené slupky z kávových třešní. Připravuje se z nich nápoj, který v sobě tak trochu spojuje kávu a čaj. Obsahuje zhruba čtvrtinu kofeinu, co káva a spoustu antioxidantů. Její chuť je velmi sladká a ovocná. Určitě si ji zamilujete!
Kategorie: | CASCARA |
---|---|
FARMA: | Elida estate |
MAJITEL FARMY: | Rodina Lamastusových |
REGION: | Boquete / Chiriquí |
NADMOŘSKÁ VÝŠKA: | 1 670- 1 950 m.n.m. |
ODRŮDA: | Catuaí |
Odkud naše cascara pochází?
Naše cascara pochází z Panamy, konkrétně z farmy jménem Elida Estate. Tu provozuje již po čtyři generace (už od roku 1918) rodina Lamastusových. Ta vlastní několik farem v okolí, ale Elida má jedno prvenství- je to nejvýše položená farma v celé zemi. Rozprostírá se v podhůří vulkánu jménem Barú v nadmořské výšce 1 670 až 1 950 m.n.m. Většina kávových třešní, které zde v místním chladném a vlhkém mikroklimatu vyrůstají, jsou odrůda Catuaí. Nejinak je tomu u této cascary. Jedná se o sušené třešně odrůdy Catuaí, které pochází z naturálně zpracovávané kávy. Celé třešně včetně zrn se po sběru suší vcelku. Po několika týdnech se pak zrna oddělují k dalšímu zpracování a ze zbylých slupek se po dosušení stává cascara, určena k exportu. No a ta následně zamířila až k nám.
Více detailů na webu farmy: https://lamastusfamilyestates.com/pages/elida-estate
Jak na přípravu?
Cascaru zalejte horkou (90- 95°C) vodou a nechte louhovat 5 až 10 minut. Čím delší doba, tím silnější nápoj. Ideální poměr je 5 g cascary na každých 100 ml vody, nicméně tento poměr si můžete upravovat dle chuti.
Jak chutná?
Skvěle :) Překvapí vás, jak ovocně a zároveň sladce výsledný nápoj chutná...