UGANDA ENGEYA
Objevte chuť Ugandy s espressem Engeya. Káva vypěstovaná na malých farmách v podhůří horského pásma Rwenzori je chuťově intenzivní s výrazným aroma. Pražíme ji tmavě, ovšem i tak si zachovává jemnou ovocnost typickou pro východoafrické kávy.
Chuťový profil: červené hrozny, melasa, nugát
Tato káva nejlépe chutná na:
Kategorie: | KÁVA |
---|---|
FARMA: | Drobní farmáři z regionu |
REGION: | Rwenzori / západní Uganda |
NADMOŘSKÁ VÝŠKA: | 1 300- 2 000 m.n.m. |
ODRŮDA: | SL-14 |
ZPRACOVÁNÍ: | Promyté |
PRAŽENO NA: | ESPRESSO |
CHUŤOVÝ PROFIL: | ČERVENÉ HROZNY, MELASA, NUGÁT |
Tato kávová zrna pocházejí od stovek drobných pěstitelů v západní Ugandě, konkrétně z regionu jménem Rwenzori. Zdejší vysoká nadmořská výška a úrodná půda na svazích majestátních hor vytvářejí ideální podmínky pro pěstování výjimečné kávy. Ta zde není pouhou zemědělskou plodinou, ale nedílnou součástí místní kultury.
Zrna jsou pojmenována po modré opici, která nazývá tento region svým domovem. Stovky malých místní farmářů zde každoročně pečlivě sklízejí zralé třešně na svých kávovnících a v tomto případě je prodávají společnosti jménem Ugacof. Jedná se o jednu z největších zemědělských společností v Ugandě. V současnosti spolupracuje s více než 8 000 registrovanými farmářskými domácnostmi. Ty by měly problém svou kávu zpracovat, a tak se o toto po výkupu stará Ugacof. Není to ovšem jen takto jednoduchý obchod, družstvo farmářům mimo jiné poskytuje školení v oblasti správné zemědělské praxe (GAP) a uděluje jim certifikace, čímž zajišťuje vysokou kvalitu při pěstování kávy.
A jak Engeya chutná? My ji pražíme tmavým způsobem, i přesto si však zachovává jemnou aciditu a ovocné tóny typické pro východoafrické kávy v kombinaci s pozoruhodnou plností. Na espressu ve svém šálku ucítíte tóny červených hroznů, krémového nugátu a melasy. Pokud si ji připravíte třeba na french press, vynikne spíše její výrazná chuť tmavé čokolády. V obou případech si užijete intenzivní aroma.